ESCOLES

COL·LEGI LESTONNAC L’ENSENYANÇA DE LLEIDA

Projecte a la República Democràtica del CONGO - Cap nen sense escola

La nostra escola durant l’any 2017 hem realitzat diverses activitats per a captar fons pel projecte “Disminució de l’absentisme en l’alumnat inadaptat per traumatismes de guerra de l’institut TUADIBISHE a MULO (Kivu Nord) de la República Democràtica del Congo m( RDC)

Breu història de la realitat :

El Congo és el país més gran a nivell mundial de producció de COBALT i un dels més grans en COURE I DIAMANTS que extreuen de manera artesanal.

També té el 80% dels recursos mundials de COLTAN mineral tan cobdíciat pel desenvolupament de la indústria electrònica. Tota aquesta riquesa – que no és per als nadius  - és en gran part la causa  de les guerres al Congo.

Malgrat ser un dels països de l’Àfrica amb més recursos naturals molt preuats, ocupa el penúltim lloc segons el ranking IDH del PNUD 2014, darrera només hi ha Nigèria i és la causa dels conflictes bèl·lics  des de fa 20 anys amb milers de morts i desplaçats.

MULO és un barri de la ciutat de  Lubero i una de les àrees més poblades dels país. La situació  d’inseguretat i  inestabilitat posa en perill la integritat física de la població especialment dones i nenes. Han de fer a peu llargues distàncies per anar a l’escola amb el risc de ser atacades sexualment fins i tot pels soldats. L’any 1949, la Companyia de Mataria obre la primera escola per nenes. Actualment és mixta.

Institut TUADIBISHE a MULO de la Companyia de MARIA. La realitat abans descrita breument és el que ens va fer triar aquest projecte  de formació dels professors,  pares i alumnes.

Comptem amb l’ajuda dels alumnes Delegats de Solidaritat de l’ESO que són qui s’encarreguen d’organitzar les diferents campanyes. També tenim l’ajuda d’altres alumnes de l’ESO que, encara que no són els delegats participen activament com a voluntaris, ja que moltes activitats es fan fora de l’horari escolar.

A més de les tradicionals accions com la venda de loteria per Nadal, el marcat de productes de comerç just, la venda de roses solidàries... aquest  any hem afegit la venda de “Llaminadures nadalenques “ que ha estat tot un èxit!!! Els artistes que les han creat han estat els alumnes de 4t i 6è d’Educació Primària i  han aconseguit vendre més de 700 figuretes entre arbres de Nadal i ninots de neu.

També continuem amb  la tasca de sensibilització dels nostres alumnes, de la comunitat educativa i de la resta de la ciutadania  de Lleida amb  la presentació  del  projecte  amb el que col·laborem a través de televisió  i de les exposicions de la FISC:

  • Desigualtat – Paradisos fiscals a l’Hospital Santa Maria
  • Mirades que parlen -  al Rectorat de la  Universitat de Lleida

Xerrades : Per Maria Vendrell, cooperant voluntària de la FISC i membre de la Permanent,  realitzada al nostre Centre  durant  la  setmana  de  la SOLIDARITAT  i la  de “Governar per a les elits “ a càrrec de Joaquim Alsina, Delegat de la FISC a CATALUNYA

 © 2009 FISC - Fundació Internacional de Solidaritat Companyia de Maria